Fázik a lélek

(elhangzott Siófokon, 2003.április 10.-én, a Költészet Napjára rendezett Bella István est bevezetőjeként)

Költészet nélkül fázik a lélek. Ahogy dúdolunk a sötétben, hogy ne féljünk, úgy születik a vers. Ahogy aszály idején esőért fohászkodunk, úgy születik a vers. Ahogy a kisgyerek fölkapaszkodik apja mellé az ágyba, úgy fogadja Isten a költőit, úgy születik a vers. Ahogy egy gyerek születik, úgy születik a vers.
Ki lehet, persze, ki lehet forgatni a szavakat is. Meg lehet rabolni őket. Nem tudnak elfutni előlünk, ha megidézzük őket, megjelennek. Talán csak akkor pihennek meg, akkor érzik jól magukat, akkor pompáznak önnön szépségükben, ha Bella István szólítja őket. Én is beszélgetek a szavakkal, és tudom, alig várják, hogy Bella István eszébe jussanak. Elkeserednek a hangok, szomorúak a rímek, ha Bella István alszik. De hát egy költő sohasem alszik. Egy költő sohasem árulja el azokat, akiknek szükségük van rá.
No és hát persze szeretni nagyon jó. Jó szeretni a fűszálat, a hangyát, jó szeretni a szelet, a verseket, de a legjobb Bella István verseit szeretni, mert általuk még jobban szerethetjük a fűszálat, a hangyát, a szelet.
Nincsenek kicsi és nagy dolgok, mi tesszük őket kicsivé vagy naggyá. Bella István könnyű helyzetben van: az egész világ társává szegődött.
Költészet nélkül fázik a lélek. Lelketlen korunk persze nem a költészeté. Talmi dolgoké. Mégis, amikor Bella István megszólal, megszólal vele József Attila és Ady Endre, Petőfi és Szergej Jeszenyin, magyarok és lettek, mindenki, aki így nem hal meg, és mindenki, aki még meg sem született.
Köszönjük a Siófoki Városi Könyvtárnak a lehetőséget, köszönjük Önöknek, hogy eljöttek. Aki ma itt van, a költészet ütőerén tartja az ujját. A versnek ruhája, lelke, szíve van. És Bella Istvánja. Hogy örüljön.

Vissza
Érdekes oldalak:

Divatportál.hu: divat, divathírek, modellek

Kisjáték.hu: játék, online játékok, ingyenes játékok