Isteni

Ha most jönne egy nagy létszámú delegáció és fölkérne engem arra, hogy legyek én az Isten, nem biztos, hogy elvállalnám.
S hogy miért nem? Nagy sora van annak. Nem tudom például, mennyit keres egy Isten. Mennyit adózik. Nem tudom, úgy választják-e, vagy az valami örökletes dolog, ha valaki Isten.
Arról nem is beszélve, hogy egyedül semmiképpen nem lennék Isten, csakis koalícióban, hogy megoszthassam a felelősséget, amit Isten-mivoltom jelent. Sőt, ha már itt tartunk, Isten helyett legszívesebben kisisten lennék vagy mondjuk a magyarok istene.
Ha pedig sikerülne elérnem, hogy ne egyedül legyek Isten, akkor nyilván az sem lenne mindegy, minek az istene vagyok. Nem szívesen lennék például az árvizek istene vagy a földrengéseké. A tűzé sem. Az sem jöhetne szóba, hogy a fizetési mérleg deficitjének legyek az istene, hiába is kérnének rá. Valami ünnep istene lennék tehát legszívesebben, bár azt is hosszasan mérlegelném, melyiké.
Hibás, Istenhez nem méltó döntés lenne például, ha politikai ünnepet választanék. Hadd emlékeztessek November Hetedike Istenére, rágondolni is rossz, mi lett vele. Maradnak tehát a vallási ünnepek, bár a húsvét sem tetszik igazán, mert tojást tojó nyuszik istenének lenni sem tűnik éppen bizalomgerjesztőnek.
A karácsony?… a karácsony istene szívesen lennék. Bizonyára akadnának, akik kilógnának a sorból, és esetleg engem kárhoztatnának, mert nincs pénzük ajándékra, de ezeket a diszszonáns hangokat elnyomná angyalaim harsonája a szeretet ünnepén. Igen, a Karácsony Istene szívesen lennék. Ebből gondolom, hogy ez a hely már foglalt.
Nem könnyű Istennek lenni, ebből is kitetszik, még ünnep Istenének lenni sem. Ráadásul mindenkinek más és más az Ünnep. Mindenki úgy örül, ahogy tud. És olyan Istent választ, amilyent szeretne.
Talán az Új Év, a Remények Ideje, a Fogadkozások Napja van legközelebb hozzám, az emberhez, gyarlóságomhoz. Az ígéretek, az újra föltámadó bizakodás. Ha csak rövid ideig tartanak is. Az egyetlen ünnep, ami teljesen közös. Ami bárki képében átölel, ha kimész az utcára.
Ott leszek én is, ott leszek újra. Fénylik majd az arcom és újra megfogadok mindent, amit meg szoktam fogadni ilyenkor. Isten a saját képére formázott, szilveszterkor megtisztulok kicsit, és így jobban fogok hasonlítani Rá. Hasonlítani Hozzá.

Vissza
Érdekes oldalak:

Divatportál.hu: divat, divathírek, modellek

Kisjáték.hu: játék, online játékok, ingyenes játékok